Kennistest

Omgaan met pijnklachten

Bij hardlopen is de kans op pijnklachten of blessures relatief groot.
Daarom is het belangrijk om te weten hoe je het beste kunt omgaan met veelvoorkomende pijnklachten.

Spierpijn
Spierpijn ontstaat als je spiergroepen belast die niet getraind zijn voor die inspanning. Dat gevoel komt doordat je kleine scheurtjes in je spieren hebt, en die moeten weer genezen.

Je krijgt dan een stijf gevoel in je spieren, dat meestal na vier of vijf dagen is verdwenen.

Als je voldoende tijd voor rust en herstel neemt, worden je spieren sterker en de spierpijn minder. Probeer je spieren niet gelijk weer zwaar te belasten, maar begin eventueel met minder belastende activiteiten, zoals wandelen of fietsen.

Geleidelijk opkomende pijnklachten
Pijnklachten die geleidelijk opkomen, ontstaan als je in korte tijd vaak dezelfde of verkeerde bewegingen maakt. Hiervan heb je herhaaldelijk (en soms steeds meer) last.

Met zulke klachten kun je overbelastingsblessures oplopen.

Als je de ochtend na je trainingssessie nog steeds pijn hebt of stijfheid ervaart, dan stel je de volgende hardlooptraining een dag uit. Als je na een week nog steeds klachten ervaart, is het goed om de huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Plotselinge pijnklachten
Plotselinge pijnklachten (acute pijn), kunnen er opeens ‘inschieten’ of ontstaan door een val, klap, botsing of een verkeerde beweging. Voorbeelden hiervan zijn een zweepslag (felle pijnscheut in de kuit of hamstring) of een verstuikte (verrekte of gescheurde) enkelband.

  • Als dit je overkomt, pas je eerste hulp (RICE-methode) toe en geef je het geblesseerde lichaamsdeel rust.
  • Nadat je voldoende hersteld bent, bouw je weer rustig op, eventueel met hulp van een fysiotherapeut.
  • Als je pijn in je zij (steken) ervaart is dat onprettig, het zal niet leiden tot een blessure. Je kan wel langzamer gaan lopen of stoppen.